Lekker eten, maar welke wijn erbij?

De vraag welke wijn bij een gerecht te schenken is er eentje waar nogal wat bij komt kijken, ten minste als je dat een beetje goed wilt doen. En dat schrikt veel mensen af. Dat is begrijpelijk maar ook helaas want een goeie keuze zal zowel wat je eet als wat je drinkt echt opfleuren. En dat maakt het culinaire plezier er alleen maar groter op.

Sinds kort hoef je als niet-wijnkenner niet meer te wanhopen. En het zal ook niet verbazen dat het probleem is opgelost met behulp van moderne computertechnologie. WineStein - zo heet de uitvinding: de Einstein op het gebied van wijn – is een kunstmatig intelligent soort robotje dat speciaal ontwikkeld is voor het combineren van wijn en spijs. Naar zeggen van de ontwikkelaars heeft het vijf jaar research gekost om WineStein te laten kunnen wat ie nu kan, maar dat is dan ook wel iets.

De werking is verrassend eenvoudig: je voert in wat je gaat eten, vervolgens druk je op een knop en in een paar seconden heb je een wijnadvies dat alle ruimte laat voor een keuze naar eigen smaakvoorkeur. Je krijgt namelijk een hele reeks scores, voor allerlei typen wijn waar WineStein jouw gerecht op beoordeeld heeft. Alle resultaten kun je filteren naar kleur en prijscategorie, dus er is altijd voor elk wat wils.

En: naarmate je specifieker bent, wordt ook het advies van WineStein nauwkeuriger. Gebakken kipfilet levert dus een advies op, maar wanneer je WineStein er ook bij vertelt welke saus je erbij serveert en welke groenten en kruiden je gebruikt, dan gaat ie daarmee ook aan de slag, zoals het hoort. Een kipfilet met Indiase kruiden vraagt namelijk om een andere wijn dan eentje met roomsaus en champignons, en ook zuurkool ergens bij in plaats van courgette kan echt iets uitmaken.

WineStein werd ontwikkeld door winewinewine.com en daar staat de allereerste versie ook online, gratis. Op winewinewine krijg je advies over welk type wijn lekker smaakt, evenals op de iPhone App die winewinewine voor WineStein ontwikkelde. Nog handiger wordt het als je eens een blik werpt op de site van Grapy.nl. Ook zij hebben WineStein online staan, maar nu gekoppeld aan hun eigen assortiment. Daar is het advies dus 'deze wijn van dat jaartal', en er zit een koopknop naast, zodat je werkelijk in een paar tellen hebt wat je zoekt.

Wanneer je ermee speelt, schiet je vooral één ding door je hoofd: lang leve het gemak voor de consument. Zonder verstand van wijn de perfecte keus bij wat je gaat eten!